Lefoglalták a Puskin Múzem kiállítását Svájcban

MTI
2005.11.16. 15:09
Lefoglalták az igazságügyi hatóságok Svájcban a moszkvai Puskin Múzeum egymilliárd dollárt érő, időszakos kiállításra küldött festménygyűjteményét egy helyi cég pénzügyi követelései miatt szerdán.

A svájci Noga cég az 1990-es évek elején állapodott meg az orosz kormánnyal, hogy élelmiszereket és fogyasztási cikkeket szállít Oroszországba kőolajért cserébe. Hamarosan azonban konfliktus támadt a két fél között, amelyek kölcsönösen szerződésszegéssel vádolták egymást. A svájci cég 680 millió dollárt követel az orosz államtól, amely nem hajlandó fizetni, sőt azon a véleményen van, hogy a svájciak tartoznak neki.

A vándorkiállításra összeállított gyűjteményben Monet, Renoir, Gauguin, Cézanne, Van Gogh és más francia festők, főleg impresszionisták több mint ötven alkotása van. A teherautókra rakodott képeket Genfben és Baselben őrzik. Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy diplomáciai úton igyekszik rendezni a kérdést. Az orosz szövetségi kulturális és filmügynökség nyilatkozatot adott ki, bejelentve, hogy az orosz múzeumoknak utasításba adta: állítsanak le minden tárgyalást svájci partnereikkel esetleges ott rendezendő kiállításaikról.