Emléktáblát avattak Kéthly Anna tiszteletére

MTI
2005.11.17. 12:07
Emléktáblát avattak Kéthly Anna, a szociáldemokrata mozgalom kiemelkedő alakjának tiszteletére csütörtökön Budapesten, a XIII. kerületi Pozsonyi úton található egykori lakóháza falán.

Az emléktáblát a 116 éve, november 16-án született Kéthly Annának, - Fejtő Ferencet idézve - a magyar történelmi szociáldemokrácia "nagyasszonyának", a XX. század legtekintélyesebb magyar női politikusának tiszteletére állították - méltatta a politikust az MTI-nek Tóth József, a XIII. kerület polgármestere az emléktábla-avatás után telefonon.

Mint mondta, Kéthly Anna, aki 1922 és 1937 között egyetlen nő képviselője volt a parlamentnek, több alkalommal szót emelt az egyik legaktívabb munkásmozgalmi kerület lakóiért, a szegényekért, a mezítlábosokért, a kilakoltatottakért.

A szociáldemokrata politikus töretlenül harcolt az egyenlőtlenségek enyhítéséért, szociális érzékenysége, szónoki képessége legendássá vált - tette hozzá a polgármester. Az ünnepségen beszédet mondott még többek között Kulcsár Péter politikatörténész, az emléktáblát kezdeményező Kéthly Anna Alapítvány képviselője és Szendrei József, a Szociáldemokrata Párt alelnöke.

Az 1889. november 16-án született Kéthly Anna 1919 végétől a szociáldemokrata nőmozgalom egyik vezetője volt. 1920-ban lépett be az MSZDP-be. Az 1956-os forradalom és szabadságharc idején részt vett a szociáldemokrata párt újjászervezésében, október 31-én a párt elnökévé választották, majd november 4-e után emigrációba kényszerült. 1957-ben Belgiumban telepedett le, részt vett az ENSZ magyar bizottsága jelentésének elkészítésében, amely kiállt az 1956-os forradalom ügye mellett. 1976. szeptember 7-én halt meg Belgiumban. Hamvait 1990-ben hozták haza és helyezték el a 301-es parcellában. 1994-ben rehabilitálták.

Kéthly Anna domborműves emléktáblája, amely Czinder Antal Munkácsy-díjas szobrász alkotása, a Pozsonyi út 40. számú ház falán emlékeztet az egykor ott élt szociáldemokrata politikusra, az 1956-os Nagy Imre-kormány államminiszterére.