Elkészült a digitális műsorterjesztésről szóló törvénytervezet

Hullámvadász
2005.11.25. 13:16
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium elkészítette az elektronikus hírközlésről szóló törvény digitális műsorterjesztéssel összefüggő módosításáról és az átállás átmeneti szabályozásáról szóló törvény tervezetét.

Az Európai Unió irányelvei szerint hazánk 2012-re áttér a digitális műsorterjesztésre. Az IHM az információs társadalom elektronikus hírközlési infrastruktúrájának fejlesztését, és az ezzel összefüggő szolgáltatások, valamint az új technológiák elterjedését segítő, átlátható, a versenyt támogató szabályozást dolgozott ki.

A törvény célja egy olyan platform és technológiasemleges szabályozási háttér megteremtése, amely hozzájárul a verseny élénkítéséhez, a fogyasztók választási lehetőségeinek bővítéséhez, javuló minőségű és magas hozzáadott értékű audiovizuális szolgáltatások kifejlesztéséhez, valamint a hálózati kapacitások hatékonyabb kihasználásához, különös tekintettel a frekvenciakészletre.

A törvény jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a digitális műsorszóró frekvenciák elosztása során hazánk megfelelő pozíciót képviseljen. A törvény a szakmai és közigazgatási egyeztetést követően várhatóan még ebben a kormányzati ciklusban az Országgyűlés elé kerülhet.