Roma újságíró is Példakép Díjat kapott

2005.12.01. 09:38

A Pannon GSM Példakép Alapítvány kuratóriuma negyedszer adta át a Példakép Díjakat és a velük járó egy-egymillió forintot. Az alapítvány, melynek célja, hogy a nyilvánosság erejével és anyagilag is támogassa azokat, akik tevékenységükkel követendő példákat mutatnak - negyedévente díjazza azokat, akiket példaképnek jelöltek munkatársak, ismerősök, olyanok, akik figyelemre méltónak tartják a díjazottak tevékenységét. A november 30-án megrendezett ünnepségen Somlyai Dóra, a Pannon GSM kommunikációs igazgatója, a kuratórium tagja adta át az elismeréseket.

Díjat kapott Lakatos György fagottművész, aki súlyos balesetből felépülve jótékony célú alapítványt hozott létre, mely már tizenharmadik alkalommal rendezi meg a kalocsai Kék Madár Fesztivált. A háromnapos művészeti esemény fellépői egytől-egyig tiszteletdíj nélkül vállalják a fellépést, a jegybevételt és az adományokat a helyi kórház gyermekosztálya és a Kalocsa környékén élő hátrányos helyzetű családok gyermekei kapják. Lakatos György nagyrészt saját maga finanszírozza az eseményt, olyan különleges előadásokat hozva létre, mint az Állami Operaház fellépése a helyi sportcsarnokban.

Elismerték Bederna Anikó, az ikres családoknak járó dupla gyes kiharcolójának munkáját is, aki kitartó levelezéssel és lobbizással elérte, hogy 2003. január 1-étől dupla összegű gyes járjon az ikres családoknak az iskolás kor kezdetéig. Bederna Anikó nemrég ikres szülőknek szóló gyakorlati tanácsait összefoglaló könyv írásába kezdett.

Díjat kapott Szírmai Norbert, a Kisebbségi és Emberi Jogi Alapítvány munkatársa is, aki az elsők között végezte el a Független Média Központ kilenchónapos roma újságíró képzését, majd a Kisebbségi és Emberi Jogi Alapítvány egyik alapítójaként, munkatársaként számos emberi jogi műsor vezetője lett. A Tolerancia-díjas Szószóló című rádióműsort, a Magyar Televízió Provokátor magazinját és a Rádió C Korán című műsorát is vezeti. Munkáját számos díjjal ismerték el, de ő sikereit főleg munkatársainak köszönte meg.