Előkerült egy eltűnt hitt Csontváry-festmény

Népszabadság
2005.12.03. 11:01
A magyar műtárgypiac legnagyobb szenzációi közé tartozik egy-egy Csontváry-mű felbukkanása. Még ritkább, ha Csontváry Kosztka Tivadarnak még az életmű-katalógusokban sem szereplő művéről van szó.

Ez a helyzet a Nagyházi Galériánál most kalapács alá kerülő Teniszező társasággal - írja a napilap. A 24 millió forintos indulóáron eladásra kínált festményt 1930-ban a Ernst Múzeumban már kiállították, majd a mű visszatért Szlovákiába. A következő adat 1999-ből származik a képről - ekkor már "Csontváry-gyanúsnak" ítélték a szakértők.

Alaposabb vizsgálatokra akkor még nem kerülhetett sor, ezeket csak azután lehetett elvégezni, hogy a Nagyházi Galéria nemrégiben felhívta rá Bellák Gábor művészettörténész figyelmét. A szakértő szerint ekkor a Teniszező társaság Gulácsy Lajos hamis szignóját viselte. Feltételezése szerint ezt többszöri tulajdonosváltás nyomán, megtévesztési szándékkal az elmúlt egy évtizedben vitte fel valaki a festményre. A Csontváry-kép lényegében sérülések nélkül bukkant most fel.