Ervin
14 °C
22 °C

Új síremléket kapott József Attila

MTI
2005.12.03. 13:05
Új síremléket avatott József Attila nyughelyén Bozóki András kulturális miniszter a száz éve született költő halálának évfordulóján, szombaton Budapesten, a Fiumei úti sírkertben. József Attila holtában is hányattatott sorsa ezzel a síremlékkel megkapja a végső tiszteletet - mondta a miniszter a József Attila-emlékév zárónapján a Nemzeti Sírkert 35-ös parcellájánál.

Bozóki András a század legnagyobb magyar költőjének nevezte József Attilát, aki szerinte kortárs maradt, mert nem csak egy adott korszak költője, hanem kor feletti emberi és társadalmi tartalmak értője volt. Az egyszerű, nem hivalkodó síremlék méltó módon követi az eszközöknek azt a szófukar, mégis nagyszerű játékát, melyet a költő verseiben megtalálunk - mondta.

A síremlék az év elején kiírt pályázat két nyertese, Bálványos Levente és Horváth Csaba szobrászművész alkotása. A Sztélé című emlékműre - a fejfa szerepét egy 2,5 méter magas, 90 centiméter széles vaslap vette át - az Íme, hát megleltem hazámat című vers sorai kerültek.