Piroska
-1 °C
5 °C

Bartók Béla-emlékév lesz jövőre

MTI
2005.12.07. 15:21
Gyurcsány Ferenc kormányfő elnökletével megtartotta alakuló ülését a Bartók Béla Emlékbizottság kedden, Budapesten. A zárt ajtók mögött ülésező testület a zeneszerző születése 125. évfordulója alkalmából jövőre rendezendő eseménysorozatot készíti elő.

A "Cantata Profana" mottóval meghirdetett jubileumi év fővédnöke Sólyom László köztársasági elnök, védnökei Bartók Béla jogutódjai: Bartók Péter és Vásárhelyi Gábor lesznek. Bozóki András a tervezett programokat ismertetve elmondta, hogy a nyitóhangversenyt 2006. március 24-én tartják a budapesti Művészetek Palotájában.

Az évforduló alkalmából számos zenei, táncművészeti, zenetudományi eseményt tartanak a fővárosban és vidéken, így például Szombathelyen szemináriumot, Debrecenben kórusversenyt, Budapesten nemzetközi zongoraversenyt szerveznek - sorolta. A miniszter kiemelte, hogy megújul a Bartók-emlékház, átadják a rákoshegyi Bartók Zeneházat, és új CD-összkiadás indul.

A tárca jövő évi költségvetéséből kétszázmillió forintot szánnak a programsorozatra, ezt az összeget más minisztériumok, a főváros, a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) és magánszponzorok forrásai egészítik ki.