Punkalapvetések a hajón

2005.12.12. 18:04

A magyar punk három régi neve lép fel csütörtök este a budapesti A38 hajón: a CpG, az Elit Osztag és a Tizedes meg a Többiek. A koncertekről tévéfelvétel készül, a CPg koncertjének hangfelvétele pedig cd-n közvetlenül a koncert után megvásárolható. A szegedi CPg Magyarország leghíresebb és talán legelső punkzenekara. A pályáját 1980-ban kezdő együttes négy év alatt mindössze tizenkét koncertet adott, de ennyi is elég volt ahhoz, hogy a korabeli hatalom figyelmét nyíltan antikommunista szövegeivel felkeltse. A CPg tagjait 1984-ben börtönbüntetésre ítélték, ami szétzilálta a zenekart, a tagok később szétszéledtek a világban, míg 1999-ben egy fiatal filmes, Kövesdy Róbert fejébe vette, hogy dokumentumfilmet forgat róluk. A Pol Pot megye punkjai hatására a CPg összeállt, és 1999 decemberétől ismét működő zenekar.

Az Elit Osztag nagyjából akkor alakult, amikor a CPg feloszlott: a Trianon és a Protézis zenekarok fúziójából jött létre 1984-85 tájékán. Az évek során rengeteg tag megfordult a zenekarban, többek között az Aurora egykori énekese, Csicskás is. Az Elit Osztag népszerűsége töretlenül ívelt felfelé, ám tavaly egy tragikus esemény - a gitáros Berki Zsolt, azaz Kisbőrke halálos autóbalesete - miatt a zenekar lényegében megszűnt. Ez az alkalom lesz a búcsúkoncertjük.

A Tizedes meg a Többieket a szövegíró-énekes Papp György alakította 1983-ban, működésének rövid időszaka alatt az egyik legjobb punkbandává nőtte ki magát. Aztán hosszú ideig szünet, az újjáalakulásra egészen az idei Szigetig kellett várni.