Besh o droM és Mitsou a párizsi Magyar Intézetben

2005.12.13. 13:00
A párizsi Magyar Intézet koncertjén a Besh o droM és a Tony Gatlif filmzenéiből már ismert“Mitsou”, azaz Juhász-Miczura Mónika adnak koncertet december 16-án.

A francia publikum a kilencvenes években jegyezhette meg magának Juhász-Miczura Mónika “Mitsou” hangját, mégpedig Tony Gatlif filmzenéjéből. A rendező Gadjo Dilo című filmjében a Romain Duris által alakított főszereplő elindul Romániába, hogy felkutassa a titokzatos Nora Lucát, egy roma énekesnőt, akinek hangját arról a kazettáról ismeri, melyet édesapja rögzített, halálakor rá hagyott. Nora Luca felejthetetlen hangjaként Mitsou így beírta magát a francia filmtörténetbe is.

A Besh o droM együttes balkáni, roma, és magyar gyökerekből táplálkozó világzenéje sem ismeretlen a párizsi közönség számára, hiszen 2001-ben, a MagyArt franciaországi magyar kulturális év idején a csapat több alkalommal és helyszínen játszott Franciaországban, többek között a Paris, quartier d’été fesztivál nagyszabású Magyar éjjelén (július 21) a Tuilériák kertjében, és a Luxemburg kertben is. A Besh o droM párizsi koncertjén a közönség először hallhat új számokat az együttes frissen, december elején megjelent, Ha megfogom az ördögöt című lemezének anyagából.

A francia közönségnek a párizsi koncerten kívül lesz még egy alkalma Mitsout és a Besh o droMot együtt látni és hallani színpadon: december 17-én ők adják a Színpad nyitva / A scène ouverte fesztivál zárókoncertjét Reimsben.