Valér
4 °C
8 °C

Makám, Lakatos Róbert és a Rév az A38 hajón

MTI
2005.12.15. 12:25
A jazz, a világzene és a népzene egyik legszínvonalasabb hazai képviselője, a Makám együttes Herczku Ágnessel és Szakóki Ágival ad koncertet december 22-én az A38 hajón, előttük pedig Lakatos Róbert felvidéki brácsaművész és a Rév együttes mutatkozik be.

A programot nyitó Lakatos Róbert megszállottan térképezi fel a komoly- és népzene határvidékét. Szólófellépései, és a pozsonyi filharmonikusokkal való együttműködése mellett egy éve alakította meg Rév nevű zenekarát. Az együttes idén megjelent első lemezén Bartók-átdolgozások, tradicionális népdalok hallhatók. A koncerten az idős felvidéki hegedűs, Potta Géza lesz a zenekar vendége, aki a népdaltól a foxtrottig minden stílust magas színvonalon játszik.

A zenekarban Lakatos Róbert brácsázik és hegedül, Korpás Éva énekel. További zenészek: Cseh Tamás (brácsa, hegedű), Cseh Sándor (cimbalom), Mester László (brácsa, kontra), Hanusz Zoltán (kontra, bőgő, gitár), Lelkes Tibor (bőgő, tangóharmonika), Oláh Attila (dob, ének).

A különleges hangzású Makám együttes a nép- és világzenei ihletésű jazz markáns képviselőjeként alakult Krulik Zoltán vezetésével. A nyolcvanas években progresszív zenei világot alakított ki olyan zenészekkel, mint Szalai Péter tablás (Ravi Shankar tanítványa), Grencsó István szaxofonos vagy Borlai Gergő dobos.

A Makám zenéjében az utóbbi időben egyre hangsúlyosabb a magyar és balkáni népzene hatása. A legkitűnőbb előadók - Bognár Szilvia, Lovász Irén, Palya Bea, Szalóki Ági - készítenek lemezeket és lépnek fel a Makámmal. A mostani koncerten Bognár Szilvia mellett friss szólólemezével az idén jelentkező Szalóki Ági és a egykori néptáncos, kitűnő népdalénekes Herczku Ágnes lesz a Makám vendége.

Az együttesben gitáron játszó Krulik Zoltán egyúttal énekel, Thurnay Balázs szólaltatja meg a fúvósokat fúvósok, szintén énekel, Kisfaludy Márta hegedűn játszik, Bognár Szilvia az ének mellett fuvolázik, Pödör Bálint az ütőhangszeres, Kovács Zoltán bőgőzik és énekel, Zsemlye Sándor szaxofonon játszik.

A Makámnak 1988. óta kilenc lemeze jelent meg, az első címe Közelítések, a tavaly megjelent legutóbbi albumé pedig Almanach.