Fociról írja új könyvét Esterházy

MTI
2005.12.17. 00:21
Esterházy Péter, Kossuth-díjas művész az Ötórai tea című irodalmi sorozat idei, dedikálással egybekötött záró estjén beszélt az olvasóknak eddigi könyveiről és terveiről a rózsakerti Líra Könyváruházban.

Mint mondta, tavaly nyáron kitalált valamit arról, "mi legyen az a nyelvi tér, amiben dolgozni akar". Ennek nyomán születtek az Élet és Irodalomban is megjelenő Esti Kornél-novellák. Úgymond belső poétikai megfontolásból nyúlt vissza Kosztolányi Dezsőhöz; az Esti Kornél nyomán elgondolkodhatott azon, milyen új távolságokat lehet "én és az elbeszélő én között teremteni".

Írói tervei között szerepel egy hosszabb elbeszélés is, "futballos környezettel". Németül összeállított egy írást, 30-40 oldalnyi már meg is jelent, részben a Süddeutsche Zeitung magazinjának a felkérésére; élményeit egy-két kisebb német focicsapatnál tett látogatásával gazdagította - közölte.

A német írásra épülő magyar "focikönyv", aminek a terjedelmét 120 oldalra tervezi, a tavaszi könyvhétre jelenik meg. "Az embernek nem az a feladata, hogy az optimálisat, hanem hogy a legjobbat megtalálja" - vont ars poeticának is beillő párhuzamot a foci és az írás között Esterházy Péter.