Újból dalnokverseny Wartburgban

MTI
2005.12.17. 09:18

Az Eisenach melletti Wartburgban jövőre újra megrendezik a 800 évvel ezelőtti legendás dalnokversenyt: akárcsak 1206-ban, 2006-ban is dalnokok mérik össze tudásukat a történelmi várfalak között - jelentette be a városvezetés. Az 1999-ban az UNESCO által a világörökségbe felvett város falai közt előadják Richard Wagner Tannhauser című operáját, kórusverseny, gyermek-musical, kiállítás, népünnepély emlékeztet majd a jubileumra, továbbá külön énekes vetélkedő lesz a Tannhauserben elhangzó áriákból.

Nyolcszáz évvel ezelőtt a türingiai őrgrófok romantikus vára Németország szellemi középpontja volt. I. Hermann őrgróf udvarában a hagyomány szerint hat híres énekes csaknem tragikus kimenetelű viadalt vívott annak eldöntésére, hogy ki a legerényesebb uralkodó. Heinrich von Ofterdingen dalával uralkodóját, az osztrák herceget dicsőítette. A többi öt dalnok azonban szembe szállt vele, köztük Wolfgang von der Vogelweide és Wolfram von Eschenbach. Száumkra a türingiai őrgróf volt a legerényesebb. A szabályok szerint a vesztest át kellett volna adni a bakónak, de közben járt érdekében Sophia hercegnő, I. Hermann neje.

A dalnokversenyről fennmaradt hagyományt az évszázadok során ismételten kiegészítették és megváltoztatták. Richard Wagner 1845-ben először bemutatott romantikus operájában, a Tannhauserben összekapcsolta a dalnokversenyt a Tannhauser-mondával és ezzel világhírűvé tette a témát. 1855-ben a festő Moritz von Schwind megalkotta Wartburgban, a dalnokcsarnokban a híres dalnok-freskót, amelyet évente 400 000 várlátogató tekint meg.