Meghirdették a Tengertánc program pályázatait

MTI
2005.12.22. 14:25
Meghirdette a "Tengertánc" program pályázatait az élő népi kultúra támogatására csütörtökön a kulturális tárca. A 175 millió forint keretösszegű programot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Bozóki András kulturális miniszter november 29-én jelentette be a Fonó Budai Zeneházban. A pályázatok beadási határideje 2006. január 31.

A program elsősorban a kisebb helyi alkotóközösségeket kívánja helyzetbe hozni és lehetőségeihez mérten támogatni, amelyek megteremtik és ápolják azon értékeket, amelyekből az élő népi kultúra táplálkozik. Épít egyrészt a táncház-mozgalom hagyományára és a népzenei, világzenei közkincsre, másrészt támogatja azokat a promóciós tevékenységeket, amelyek e közkincset a lehető legszélesebb körben hozzáférhetővé tudják tenni.

A 175 millió forintból helyi alkotó közösségek és műhelyek támogatására 90 millió, tájházak fejlesztésére 50 millió, népzenei tehetségek és együttesek promóciójára 10 millió, míg a modern népi kultúra tudásbázisának erősítésére 25 millió forintos keretösszeget szánnak.