Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Nem lesz több pénz kultúrára Bozóki szerint

MTI
2005.12.23. 11:29
A jövő évi költségvetésben nem növekedtek a kulturális beruházásra fordítható összegek - mondta Bozóki András kulturális miniszter csütörtökön, kecskeméti sajtótájékoztatóján.

"Nem tudtuk növelni a beruházásra fordítható összegeket 2006-ban 2005-höz képest" - mondta a szaktárca vezetője. Indoklásul hozzáfűzte: az államháztartás állapotának a figyelembevételével kellett a tárca költségvetését is megtervezni.

Beszámolt arról, hogy a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának költségvetését érintő legnagyobb beruházási program 2006-ban a Mátyás-templom felújítása lesz, de folytatódik a Szépművészeti Múzeum felújítása is.

Bozóki András szerint sok felújításra kerül sor vidéken is. Kiemelte a fertődi Esterházy-kastély felújításának folytatását és a címzett támogatással megújuló tatabányai színházat.

Az MTI kérdésére válaszolva a kulturális tárca vezetője elmondta, hogy megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy a vidéken még megmaradt, többségében önkormányzati fenntartású művész mozik működtetéséhez, hogyan tudnának anyagi segítséget biztosítani.

A sajtótájékoztatón Bozóki András miniszter átnyújtotta Szécsi Gábornak, Kecskemét polgármesterének, A Kultúra Magyar Városa 2006 elnevezésű kitüntetést, melyhez a Belügyminisztérium és kulturális tárca 2,1 millió forintot ad.