Agatha Christie szavai szerotonint termelnek

Index
2006.01.02. 14:29
Agatha Christie sikerének titka az endorfin és a szerotonin volt - állítja három brit neuronyelvész. A londoni, a birminghami és a warwicki egyetem kutatói az "Agatha-program" keretében hónapokig elemezték a nagy krimiírónő több mint 80 regényének mondatait, kifejezéseit és egyes szavait - írja a National Geographic.

Megállapították, hogy azok a nyelvi modellek, amelyeket a krimi írónő használt, aktív tevékenységre ösztönözték az olvasó agyát. Hercule Poirot történeteinek olvasása közben az agy sok szerotonint és endorfint termel, amelyek kémiai "üzenetei" fokozzák a műélvezetet, és arra bírják az olvasót, hogy mindig újabb regényeit vegye kézbe.

Nem véletlen tehát, hogy az 1976-ban elhunyt írónőnek több mint kétmilliárd könyvét vásárolták meg az egész világon és történetei ma is igen kedveltek. A kutatók azt is kiemelték, hogy Agatha Christie mondatai nem terjengősek, nem vonják el a figyelmet a cselekményről, és bár minden regény gyilkosságról szól, az általa használt szavak nem durvák, inkább tetszetősek, finomak. Ezzel további jó érzést kelt az olvasóban.