Kihirdették a Withbread-díj esélyeseit

litera.hu
2006.01.06. 14:41
A lassan szponzorát veszítő Withbread-díj öt kategóriában hirdetett nyertest a napokban: a regény, első könyv, életrajz, líra, és gyermekkönyv-kategóriák nyertesei közül hirdetik majd ki január 24-én, melyikük örvendezhet a fődíjnak, a megtisztelő év könyve címnek, mely magas pénzjutalommal is együtt jár.

A verseskötet-kategóriában a zsűri a 78 éves Christopher Logue Cold Calls című kötetét értékelte a legjobbnak. A szerző az Íliász újraírásával foglalkozik és öt riportot jelentetett meg az évek során, mint a trójai harcmezőkről jelentkező háborús tudósító.

A regény-kategóriában győztesnek választott Ali Smith skót szerző The Accidental című regénye egy norfolki hétvégi pihenést ír le, melyet egy idegen érkezése szakít meg.

Az elsőkönyves kategóriában Tash Aw The Harmony Silk Factory című regényét ítélte legjobbnak a zsűri. A 34 éves szerző a Kelet-Angliai Egyetem kreatív írás szakának végzőse.

Az életrajz-kategóriában Hilary Spurling Matisse-monográfiáját ítélték a legjobbnak, míg a gyermekkönyvek között Kate Thompson A rendőr című kötete kapta az elismerést.