Kortárs képzőművészeti exportiroda alakult

MTI
2006.01.06. 16:37
A magyar művészek nemzetközi megjelenésének és integrálódásának elősegítése céljából Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda (NKKI) alakult - jelentette be Bozóki András szakminiszter pénteken Budapesten. Az iroda legfontosabb feladata a magyar és a nemzetközi kortárs képzőművészet szereplői közti folyamatos szakmai kommunikáció biztosítása. Bozóki András elmondta: a korábban létrehozott Hungarofest Kht. mint rugalmas ernyőszervezet kis, mozgékony irodákat fog működtetni a magyar kultúra külföldi promóciója céljából.

A január 1-jén megalakult NKKI vezetője, Bencsik Barnabás koncepcióváltásról beszélt: az iroda egy jelenleg hiányzó intézményi szerepkört igyekszik betölteni, a reprezentatív megjelenés helyett a szakmai kapcsolatok bővítésére és a művészek nemzetközi ismertségének növelésére fektetik a hangsúlyt. Bozóki András megfogalmazása szerint Bencsik Barnabás személyében olyan szakemberre bízta az iroda vezetését, aki "érti a külföldi vizuális kultúra folyamatait és képes nemzetközi kontextusba helyezni a magyar kortárs képzőművészet értékeit".

A rendezvényszervező Hungarofest Kht. ernyője alatt tavaly szeptember óta működő Magyar Zenei Exportiroda a könnyűzenei - elsősorban jazz, folk, világzene, elektro, underground, pop, rock és metal műfajú - produkciókat képviseli nemzetközileg.