Pro Cultura Urbis-díjat kapott a MU Színház

MTI
2006.01.20. 10:10
Lugosi Lugó László fotóművész, Szikora Tamás festőművész, Sebő Ferenc énekes és a MU Színház Egyesület vehette át a fővárosi önkormányzat Pro Cultura Urbis-díjait csütörtökön Budapesten a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A 2000-ben alapított díjjal a város kulturális életében kiemelkedő munkát végző személyek és intézmények tevékenységét ismerik el.

Lugosi Lugó László fotóművésznek Budapest arculatát egyedi módon bemutató, a főváros életét, lakóit megörökítő kiemelkedő fotóművészeti tevékenységéért ítélték meg a Pro Cultura Urbis-díjat. Szikora Tamás festőművész a budapesti konstruktivista szemlélet korszerű, egyéni változatának festményeiben, dobozkompozícióiban való megteremtéséért kapta a díjat.

Sebő Ferenc énekes, dalszerző és népzenekutató az ősi paraszti zene- és tánckultúra továbbéléséért, urbanizált társadalmunkban is érvényes, új tartalommal való megtöltéséért végzett munkásságáért vehette át az elismerést. A MU Színház Egyesületnek a kortárs tánc számára otthont teremtő, közönséget vonzó színház létrehozásáért, a táncszínházi produkciókat ösztönző és népszerűsítő tevékenységért szavazták meg a díjat.

Az elismeréseket Budapest főpolgármester-helyettese adta át. Schiffer János köszöntőjében kitért arra, hogy a Pro Cultura Urbis-díj annyiban mindenképpen eltér a "hagyományos állami elismerésektől", hogy "egy kicsit közelebb van a városi kultúrához".