A pénisz az élet fája - chilei kortárs kiállítás

MTI
2006.01.20. 10:18
Chilei művészet határok nélkül címmel a latin-amerikai ország kortárs képzőművészetének alkotásaiból nyílt kiállítás csütörtökön, Budapesten a Kévés Studió Galériában (Budapest, VIII. Baros utca 131). A Horvátország, Románia, Csehország és Lengyelország után most Budapestre érkezett kiállítás tervezői az elmúlt negyven év chilei alkotásaiból válogattak.

Cristián Salineros szobrát szemlélve a címadó tojás nem látszik, csak a tojásalakú patkolás - egy agyonszabályozott világ szimbólumaként, ahol a lényeg nem látszik. Nem úgy, mint Osvaldo Pena Életfa című alkotásán: az élet fája a szobrász értelmezésében vízszintesen nő, és nem más, mint egy férfi túlméretezett hímvesszeje. Péniszekből amúgy nincs hiány a kiállításon, Az íróasztal hősei című képeken még láthatunk néhányat.

A tárlatra látogató megismerkedhet a chilei képzőművészek színe-javával. Láthatja Fransisco Copello, a szerelem festőjének szenvedélyes képeit, (Copellót az Andy Warholnak készített vidofelvételeinek köszönhetően a nemzetközi közönség is megismerhette), a világegyetem ciklusait megörökítő Norma Ramirez, vagy az installációival a művészet határait feszegető Paula Rubio alkotásait. A tárlat február 25-ig látogatható.