Nőtt a magyar tévék műsorideje

Kreatív
2006.01.20. 13:04
A Duna TV ismeretterjesztő és szolgáltató produkciókat, az m1 hírműsorokat, az RTL Klub rajzfilmeket és show- és kabaré műsorokat, míg a TV2 a fiction-műfajú filmeket sugárzott tavaly leggyakrabban - derül ki az ORTT műsorkínálat-elemzéséből.

Az öt országos televízió műsorkínálatát felmérő elemzés szerint egy év alatt a tévécsatornák műsorszáma közel öt százalékkal nőtt. A növekedés gyakorlatilag egyedül a Magyar Televízió (MTV) két csatornájának, és nem utolsó sorban a részenként csak egészen rövid, de naponta többször is jelentkező Nagy Könyv című kulturális sorozatnak volt köszönhető. Az összműsoridő is két százalékkal emelkedett.

Az MTV m1 adásán a politikai hírműsorok aránya eddig sosem volt olyan magas, mint tavaly, mivel 2005-ben a csatorna napközben többször is jelentkezett híradásokkal. Az m2 a kulturális és az ismeretterjesztő műsoroknak adott műsoridőt leggyakrabban, a Duna TV pedig szintén az ismeretterjesztő és szolgáltató jellegű adásokkal jelentkezett legnagyobb arányban.

A TV2 a fiction-műfajok rajongóinak kedvezett leginkább, az RTL Klub pedig a "gagek" csatornája volt: a show- és kabaré műsorok domináltak a műsorkínálatában. Ezenkívül a csatorna a rajzfilmek terén is vezette a mezőnyt. Tavaly márciusban az országos televíziós műsorkínálatnak közel egynegyede - 24 százaléka - külföldi gyártású volt.