Mátyás
-6 °C
1 °C

Roma holokauszt és rasszizmus Európában kiállítás nyílik

2006.01.23. 16:25
A Centrális Galériában január 27-én, a holokauszt nemzetközi emléknapján nyílik meg a "Roma holokauszt és rasszizmus a mai Európában" című kiállítás. Rendezője a Német Szinti és Roma Dokumentációs és Kultúrközpont (Heidelberg) és a budapesti Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány.

A 72 méter hosszú, mintegy 150 négyzetméternyi területet elfoglaló látványos kiállítás megértését mobil készülékeken hallgatható magyar nyelvű hangzó anyag is segíti. Célja, hogy a látogatót szembesítse a második világháború borzalmainak egy kevés nyilvánosságot kapott fejezetével, a cigányság deportálásának és megsemmisítésének kísérletével. A kiállítás azonban nemcsak a haláltáborokról szól, hanem az oda vezető történelmi előzményekről, és a romák 1945 után is folytatódó, faji alapú hátrányos megkülönböztetéséről is, különös tekintettel Közép- és Kelet-Európa társadalmaira.

Az utazó kiállítást január 17-én Strasbourgban, az Európai Parlamentben mutatták be a közönségnek, s útjának első állomása Budapest. Ezt követően a kiállítás következő állomásai Pécs, Prága, Brno, majd Lengyelország és Hollandia kiállítóhelyei.

Centrális Galéria 1051 Budapest, Arany János u. 32.