Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Műemlékké nyilvánították a szegedi Gróf-palotát

MTI
2006.01.24. 13:27

Műemléki védelem alá helyezték Szeged egyik legjobb állapotban megmaradt szecessziós épületét, az 1913-ban elkészült Gróf-palotát. Az elmúlt század elején épült palota szinte eredeti állapotában maradt fenn, ezért páratlan értéket képvisel, mondta Mátyus Zoltánné, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) regionális vezetője. A Lechner-követőnek tekinthető Raichl J. Ferenc tervezte palota 1912-13 között, mindössze 13 hónap alatt készült el. Az építész főművének számít ez a bérház, melyet - a századelőn városi főügyészként és kormányfőtanácsosként tevékenykedő - Gróf Árpád Márton építtette hivatali tisztviselők számára. A palota első szintjén ügyvédi irodák, a felsőbb emeleteken lakások voltak.

A háromszög alapú telekre épült palota meghatározó eleme a városképnek. Az épületet az teszi különlegessé, hogy szinte eredeti állapotában maradt fenn a lakóház padlózata, falburkolata, a lépcsőház kovácsoltvas korlátjai, javarészt eredetiek az épületben a nyílászárók. Jó minőségben maradtak az utókorra a lépcsőházi színes üvegablakok és a zsolnai kerámiák.

A műemléki oltalom célja, hogy az épületet külső megjelenésében, szerkezetében eredeti állapotban megőrizze. Mostantól minden felújítás, átépítés, vagy akár a homlokzat újrafestése is kizárólag a KÖH engedélyével történhet, ezt a hivatal kizárólag a műemléki szempontok figyelembevételével adja meg, közölte Mátyus Zoltánné.