Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

A MET visszaadja Olaszországnak az itáliai műkincseket

MTI
2006.02.04. 09:47
A New York-i Metropolitan művészeti múzeum (MET) bejelentette, hogy egy kétoldalú egyezmény keretében visszaszolgáltat Olaszországnak hat olyan régiséget, amelyet Olaszország harminc éve követel.

A múzeum által a kulturális javak olasz minisztériumának átadott megállapodás-szöveg szerint az antikvitások, közük egy 15 ezüsttárgyból álló görög gyűjtemény tulajdonjoga visszaszáll az olasz államra, viszont az hasonló értékű műtárgyakat biztosít tartós kölcsön keretében a MET-nek.

A kijelölt darabok között van egy két és fél ezer éves terrakotta váza is, amelyet Eufroniosz görög művész alkotott, és Robert Hecht amerikai műkereskedő vásárolt meg 1972-ben.

Az amerikai ellen időközben vádat emeltek Olaszországban, azzal gyanúsítják, hogy kétes ügyletekben játszott szerepet közvetítőként, és hozzájárult ahhoz, hogy fosztogatásból eredő műtárgyakat juttassanak az Egyesült Államokba.

A MET és az olasz állam közötti megállapodás tervezetét azt követően tették közzé, hogy az olasz ügyészség bejelentette: véleménye szerint a nemrég újra megnyitott kaliforniai Getty-múzeum gazdag antik gyűjteményének 42 darabja Olaszországban végrehajtott műkincslopások zsákmányából származik.