Márqueznek nincs ihlete

MTI
2006.02.05. 13:53
Saját bevallása szerint "rettenetes" volt a 2005-ös év Gabriel García Márquez számára. A Nobel-díjas kolumbiai író tizenkét hónap alatt egy sort sem írt, és ez évtizedek óta most történt meg vele először. "Valóságos kiapadt kúttá váltam" - idézte Márquez szavait az Il Messaggero című olasz napilap.

Az író ennek ellenére nem zárja ki, hogy ihlete visszatérjen, még ha borúlátó is e tekintetben. A mesterségben szerzett gyakorlata miatt meg tudna írni egy újabb regényt minden gond nélkül, "de az emberek észrevennék, hogy nem tettem bele a lelkemet" - mondta.

Lehet, hogy már a 2004-ben megjelent Bánatos kurváim emlékezete című regénye idején sem volt teljes a kreativitása, mert bevallotta, hogy csak egyötödét írta meg annak, ami a fejében volt. A könyv publikálása egyébként meglepetést is okozott olvasóinak, mert önéletrajzi regénye, az Azért élek, hogy elmeséljem az életemet második részét várták. A könyv vegyes reakciót váltott ki világszerte a kritikusokból is: többségük úgy írt róla, hogy jó, de egy Márqueztől kevés.