Újra itthon a 122 millióért elkelt Rippl-Rónai festmény

MTI
2006.02.10. 15:28
Magyarországon van újra Rippl-Rónai József Kalitkás nő I. című képe, amelyet 2005 szeptemberében egy chicagói árverésen vásároltak meg a budapesti Ernst Galéria tulajdonosai 122 millió forintnak megfelelő összegért.

A Korani Eleni és Ernst Wastl tulajdonába került festmény a Magyar Nemzeti Galériában őrzött azonos című Rippl-Rónai kép olajvázlata. A galéria tulajdonosai e nemzeti kincsnek számító alkotás hazaszállítását példa értékűnek szánják, és ezzel kívánnak rámutatni a magyar műtárgybehozatal visszásságaira. Reményeik szerint a lépéssel e kérdésben elősegítik a kulturális és a pénzügyi tárca együttműködését.

A festmény sorsa még bizonytalan, mert behozatalától függetlenül a 25-ről 20 százalékra csökkentett általános forgalmi adó még terheli a képet és ennek összege több mint 24 millió forint. Ha ezt nem fizetik meg a tulajdonosok, a festmény csak rövid ideig maradhat Magyarországon.

Mindazonáltal az Ernst Galéria arra törekszik, hogy a festményt mihamarabb restaurálják, és méltó körülmények között mutassák be a magyar közönségnek. A kiállítás helyszínéről és időpontjáról még folynak a tárgyalások.