Emőke
-4 °C
9 °C

Elhunyt Peter Benchley, A fehér cápa írója

MTI
2006.02.13. 09:55
Hatvanöt éves korában elhunyt Peter Benchley, A fehér cápa (Jaws) című regény írója, amelyből Steven Spielberg A cápa című nagysikerű filmet forgatta. Az írót a New Jersey állambeli princetowni otthonában érte a halál, gyógyíthatatlan tüdőbetegségben szenvedett - közölte vasárnap éjjel felesége, Wendy Benchley.

Benchley 1974-ben írta meg regényét, amely az egy évvel később a könyv alapján forgatott Spielberg-filmnek köszönhetően vált igazán világhírűvé. A háromszoros Oscar-díjas film forgatókönyvének is ő volt az egyik társszerzője. A regény fürdőzők millióinak idegét borzolta, bár Benchley a cápák védelmezőjévé vált.

"Spielberg a legnagyszerűbb filmet készítette, Peter nagyon örült" - mondta Wendy Benlchey az amerikai hírügynökségnek. "Peter azonban mindig hangoztatta, hogy a könyv kitalálás, regény, és ezért nem érezte magát felelősnek a cápáktól való félelemért, akárcsak Mario Puzo (A keresztapa szerzője) sem volt felelős maffiáért" - tette hozzá.

Peter Benchley 1940-ben született New Yorkban, a Harward egyetemen szerzett diplomát, a The Washington Post és a Newsweek munkatársa volt. Több regényét, így a Cápaembert (Creature), A szörnyet (The Beast), A rémségek szigetét (The Island) és A mélységet (The Deep) szintén filmre vitték.