3,5 milliárd forinttal támogatja a kortárs komolyzenét a kormány

Népszabadság
2006.02.14. 11:46
A kortárs komolyzenének nyújtandó idei támogatásokról tartott hétfőn sajtótájékoztatót Bozóki András kulturális miniszter. A tárca a jövőben támogatni szeretné a kísérleti kortárs zenei műhelyeket, idén az Új Magyar Zene Egyesület (UMZE) és annak kamarazenekara kap 30 millió forintot.

A minden évben a legnagyobb vitákat kiváltó zenekari támogatásokra ebben az évben majdnem 3,5 milliárd forintot költenek. Ebből 1,01 milliárd forintot kapnak meg a helyi önkormányzatok által fenntartott zenekarok és énekkarok, 220 millió forintot a regionális filharmóniai kht.-k, 25 millió forintot a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet viselő Talentum Rajkó Zenekar, 18 milliót a Budapesti Kamaraopera, kiemelkedő nemzeti zenekarként pedig 1,650 milliárd forintot a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár, illetve 345 millió forintot a Budapesti Fesztiválzenekar.

A konszolidációs keretet idén "zenekari kiegészítő támogatás" néven osztják szét, összege 171 millió forint. Ebből 30 millió az UMZE támogatása, a többit a Szolnoki Liszt Ferenc Kamarazenekar (20 millió Ft), a Danubia Szimfonikus Zenekar (30 millió), a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar (20 millió), a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara (38 millió), a Modern Art Orchestra (5 millió), a Budapesti Vonósok Kamarazenekar (5 millió), a Magyar Virtuózok Kamarazenekar (5 millió), a Weiner-Szász Kamarazenekar (15 millió) és a Tatabányai Szimfonikus Zenekar (3 millió) kapja. Ezenkívül a tárca támogatja a Dohnányi Archívumot 12 millió, a Budapest Music Centert (BMC) pedig 16 millió forinttal.