Szocreál építészet a Kulturális Örökség Napjain

MTI
2006.02.16. 12:38
A magyarországi szocreál építészet a témája az idén szeptemberben is megrendezendő Kulturális Örökség Napjai című rendezvénysorozatnak.

"A program célja az, hogy a nagyközönség figyelmét ráirányítsuk az épületek értékeire, azokéra is, amelyek máskor részlegesen, időlegesen, illetve csak a társadalom egyes rétegei által látogathatók, esetleg zárva vannak" - áll a KÖH Társadalmi Kapcsolatok Igazgatósága közleményében.

A közlés szerint a rendezvénysorozat témája kapcsolódik az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának megünnepléséhez.

A hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén megrendezett esemény során országszerte sok száz épület és helyszín kapuja nyílik meg a látogatók előtt - írták.

Az Európa Tanács védnökségével már negyvennyolc országban rendezik meg az örökségi napokat.

A KÖH június 30-ig várja a helyszínek jelentkezését. A megnyitandó épületeknek, helyszíneknek nem kell feltétlenül védett (mű)emlékeknek lenniük, korukra, funkciójukra nézve sincs semmilyen követelmény, de természetesen nagyobb számú érdeklődőt vonzanak akkor, ha sajátos esztétikai vagy jelentős történeti értékük van - olvasható a közlésben.