Gusztáv
-4 °C
1 °C

Emlékezés Viszockijra a Fonóban

MTI
2006.02.16. 12:41
Vlagyimir Viszockijra, orosz költőre, színészre és dalszerzőre emlékeznek február 18-án, szombaton este a Fonó Budai Zeneházban.

A dél-budai kulturális központban egy évvel ezelőtt Viszockij hatvanötödik születésnapja alkalmából rendeztek sikeres előadást.

Az emlékesten megszólalnak a tragikus sorsú énekes válogatott művei orosz, angol, német, lengyel és magyar nyelven, Andreas Wagner előadásában.

Andreas Wagner Németországban élő orosz énekes és gitáros. Tizenkét évesen tanult meg gitározni, és Viszockijtól elsőként a Dal a barátról című költeményt játszotta. Fontosnak tartja, hogy Vlagyimir Viszockij dalai tovább éljenek az emberek emlékezetében, szerves részévé váljanak életüknek. Andreas Wagner több nyelven beszél, ír és olvas, Viszockij dalait is különböző nyelveken adja elő, gyakran saját fordításában.

A rendezvény keretében bemutatják az első magyarországi orosz nyelvű Viszockij-könyvet, amely betekintést nyújt a legendás dalnok nem szokványos költői munkásságába, a művész hazánkba tett látogatásainak sokak számára mindmáig ismeretlen részleteibe. A Vlagyimir Viszockij életének és munkásságának magyar vonatkozásai című könyv szerzője Viczai Péter, akivel Cseh Károly költő, műfordító beszélget.