Tizenkét önkormányzat kapott kulturális támogatást

MTI
2006.02.21. 09:28
Összesen 7,18 milliárd forint címzett támogatás jut az idén kulturális célokra, a pénzt tizenkét önkormányzat nyerte el pályázaton beruházásának megvalósítására. A parlament egy héttel ezelőtti döntésével 50 milliárd forint áll rendelkezésre ebben az évben helyi egészségügyi, kulturális, oktatási, szociális és vízgazdálkodási fejlesztésekre.

Bozóki András elmondta, az idei nyertes projektek keretében hat művelődési ház, két-két könyvtár és levéltár, egy ifjúsági ház és egy múzeum újul meg, bővül, illetve épül fel. A főváros VI. kerületében hatszintes Közösségi és Kulturális Színtér épül, a XIX. kerületben pedig megtörténik a Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház rekonstrukciója. Kalocsán újjáépül a Művelődési Központ és Klubház, Kiskunfélegyházán bővítik és felújítják a Petőfi Sándor Városi Könyvtárat, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár raktárát szintén bővítik.

Megszépül a Szegedi Ifjúsági Ház, egymilliárd forint címzett támogatással megújul a Fejér Megyei Levéltár műemléki védettségű főépülete és új, modern épületet is emelnek. Ugyancsak egymilliárd forintot fordítanak a gyöngyösi Mátra Múzeum - Orczy-kastély épületének és kertjének rekonstrukciójára.

Tatabánya 1,6 milliárd forintot kap a "Népház" (és ezzel a Jászai Mari Színház) rekonstrukciójára. A szombathelyi Bartók Termet bővítik, felújítják és akadálymentesítik, Ajkán megszépül a városi könyvtár és szabadidőközpont, Bakonybélen közösségi ház épül.