Szerb és cigány dzsessz az A38-on

Index
2006.02.21. 16:28
Az A38 Hajó közép-európai dzsesszt és világzenét bemutató sorozata, a MOLto Vivace következő alkalmával a roma muzsikáé a főszerep. Február 22-én este a kitűnő vajdasági együttes, az Earth-Wheel-Sky Band Rroma Art projektje és a hagyományos roma dallamokat tempós groove-okkal vegyítő Nomada koncertjére kerül sor.

Az 1981-ben alakult Earth-Wheel-Sky Band vezetője, Oláh Vince a vajdasági és újvidéki zenei élet egyik központi alakja. Bár fő céljuk a cigány népzenei hagyomány bemutatása, felújítása és kiteljesítése, e különös, semmivel össze nem vethető muzsikában ezernyi más stílus keveredik: magyar nóta és flamenco, tangó és funky, blues és ellenpontos balkáni ritmusok. Az EWSB gyakran játszik együtt Boris Kovaccsal, Lajkó Félixszel és Boban Markoviccsal.

A Nomadát 2003-ban alapította Balogh Gusztáv. Zenéje alapvetően a roma zenei hagyományból táplálkozik, ezt azonban a ritmusszekció, a dob-basszusgitár páros erőteljes groove-okkal támogatja meg. Így aztán a tradicionális muzsika erőteljes dzsesszes-rockos körítést kap, és a cigány folklór elemei mellett több stílus is szerepet kap: a flamenco, latin műfajok, szerb népzene.