Ütőhangszeres-legenda az A38-on

2006.03.06. 15:55

Március 8-án a világ egyik legismertebb ütőhangszerese, Mino Cinelu triója lép fel az A38 Hajón. A dzsessz világában járatosaknak némi meglepetést jelenthet, hogy ezúttal egy flamencotrió élén érkezik. Az est előzenekara az egyik legkiválóbb flamencozenekar, a Latidos.

Az 1957-ben Párizsban született Mino Cinelu napjaink egyik legtöbbet foglalkoztatott dobos-ütőhangszerese. Félreismerhetetlen perkázása hallható Miles Davis Amandláján éppúgy, mint Pat Metheny Imaginary Dayén, a Weather Report, Marcus Miller, David Sanborn, Dizzy Gillespie, Cassandra Wilson, Branford Marsalis, Wayne Shorter vagy Paquito D'Rivera lemezein. Sokoldalú zenei érdeklődését jellemzi, hogy a "könnyebb műfajok" olyan előadóival is sűrűn dolgozik és turnézik, mint Sting, Lou Reed, Tori Amos és Tracy Chapman.

Néha belekóstol az artrockba (Laurie Anderson) és a világzenébe is. World Trio című lemezén Dave Holland bőgőssel és Kevin Eubanks gitárossal már tett kísérleteket a világzene és a dzsessz ötvözésére. Elképesztő mennyiségű felkérése mellett végül 2000-ben jött el az idő, hogy egy szólólemezen váltsa valóra elképzeléseit. Ennyi partner mellett talán nem véletlen, hogy a multiinstrumentalista Cinelu szólólemezét szinte teljes egészében egyedül játssza és vegye fel - ha mégis kiegészítésre szorult az anyag, akkor nem kisebb zenészek segítettek be, mint Richard Bona és Mike Stern. Cinelu legújabb zenei kísérlete egy flamencotrió, az énekes Miguel Mipuentével és az énekes-gitáros Paco el Lobóval.