Beethovent nem bírják a drogosok?

MTI
2006.03.07. 07:47
Beethoven és Mozart muzsikájával szeretnék távol tartani a drogkereskedőket és a prostituáltakat Hartford vorásának egyik parkjából a közelében lakók.

Az ügyet támogató aktivisták szerint a klasszikus zene annyira zavarni fogja a Bernard parkban lebzselő kisstílű bűnözőket, hogy azok maguktól elmennek. Az Egyesült Államok más városaiban hasonló és sikeres kezdeményezésről számoltak be, melynek eredményeként az ottani bűnözés negyven százalékkal esett vissza. A klasszikus zene segítségével hasonló sikereket értek el más országokban, így Kanadában és Ausztráliában is. Az ötlet támogatói úgy vélik, a zene sokkal vonzóbbá teszi a "megtisztított" parkot azzal, hogy prostiknak és narkósoknak taszító.

Robert Fink, a Kalifornia-Los Angeles Egyetem zenetudósa szerint viszont kiábrándítóak a városnak a bűn visszaszorítására tett erőfeszítései. "Nem Beethoven fog minket megmenteni. Abszurd, hogy a történelem egyik legnagyobb zeneszerzőjét rovarirtónak vagy fertőtlenítőszernek használják" - mondta Fink. A terv egyelőre a városvezetés jóváhagyására és anyagi támogatására vár.