Szórakoztató történelmi életrajz lett az év német regénye

Népszabadság
2006.03.07. 08:40
Még csak harmincegy éves a német irodalom legújabb csodagyereke. Daniel Kehlmann A világ felmérése című regénye eddig 400 ezer példányban kelt el, hetek óta vezeti a Spiegel bestsellerlistáját, maga mögé utasítva Harry Pottert és John Irvinget - írja a Népszabadság németországi tudósítója. A Münchenben született, de Bécsben nevelkedett fiatalembernek a mostani a hatodik műve. Előző regénye, a médiavilágról írt szatíra Én és Kaminski címmel magyarul is megjelent.

Kehlmannt nemrég a 2005-ös év írójának választotta a német könyvkiadók szövetsége, könyve pedig az év regénye lett. A világ felmérése úgy kezdődik, mint egy száraz szakkönyv, majd váratlanul szórakoztató és tanulságos regény lesz belőle. Kehlmann regényének középpontjában két német tudós, a világutazó Alexander von Humboldt és a matematikus Carl Friedrich Gauss áll.

Kehlmann maga azzal magyarázza a "történelmi életrajzként" definiált regénye sikerét, hogy az olvasók igenis szeretnének tanulni, nem szabad őket könnyű irodalommal lebecsülni. Ezt a könyvkereskedők is megerősítik, hiszen felfedezték a művet azok is, akik általában csak szakkönyveket vesznek, és azok is, akik a klasszikus irodalomhoz ragaszkodnak. Kehlmann egyébként konzultált matematikusokkal, Gauss- és Humboldt-kutatókkal, akik teljesen hitelesnek és tudományosan megalapozottnak tartották a regényt. A regényt Fodor Zsuzsa fordításában őszszel jelenteti meg a Magvető Kiadó.