Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Artisjus: Fenyő Miklós lett az életműdíjas

MTI
2006.03.10. 07:13
Hat kategóriában ítélték oda a kortárs magyar zeneművészeti, irodalmi alkotó tevékenységek elismerésére és ösztönzésére alapított Artisjus-díjat az idén; a könnyűzenei alkotói életműdíjas Fenyő Miklós lett. A rock and roll műfajának egyéni hangú képviselője 40 év alatt 27 albumot adott ki, az ötmilliomodik eladott lemez után megkapta a gyémántlemezt.

Az év könnyűzenei produkciója a Dés László - Balázs Elemér Quartet és a Voces4 Ensemble: Contemporary Gregorian című koncertje és lemeze lett, a díjazott Dés László és Balázs Elemér. Az év könnyűzene-szerzője kategóriában Kocsák Tibort díjazták, az év könnyűzenei szövegírója Kiss Tibor, magyarnóta-szerzője Nógrádi Tóth István lett. Az év komolyzenei művei kategóriában a díj részese Dubrovay László Versenymű ütőshangszerekre és zenekarra, valamint Dukay Barnabás A kútnál című művéért.

Szépirodalmi kategóriában ebben az évben nem ítéltek oda Artisjus-díjat. A megelőző év művészeti tevékenységért adományozott elismerést évente egy alkalommal adják át, az odaítéléséről szakmai zsűrik döntenek. Az Artisjus-díjakat az egyesület vezetőségének tagjai pénteken este nyújtják át ünnepélyes keretek között a XIV. kerületi Stefánia Palotában.