Joe Zawinul és csapata a Jövő Házában

MTI
2006.03.22. 13:23
A jazz osztrák születésű, Amerikába települt nagymestere, Joe Zawinul szombaton este a Jövő Házában ad koncertet a vadonatúj összetételű Syndicate-tel, amelyet ebben a felállásban is a világ legjobb fúziós együttese, de Zawinul otthonos a hard bopban és sok más stílusban is.

A haza jazzrajongók szinte mindent tudnak az 1932-ben született virtuóz zongoristáról, énekesről és zeneszerzőről. Azt azonban csak utóbbi években árulta el, hogy nagyanyja révén némi magyar vér is kering az ereiben.

Pályáját még hazájában kezdte, a bécsi konzervatórium elvégzése után a bostoni Berklee College of Music ösztöndíjasa volt, majd 1959-ben Amerikában telepedett le, s csakhamar új hazájában is a beindult a sikerszéria. Egy alkalommal elmondta: mindig is osztráknak tartotta magát, de hazájától csak az utóbbi időben kapott megfelelő elismerést. Nemrégiben Bécsben nyitott saját klubot.

Maynard Ferguson együttesében kezdett, majd Slide Hamptonnal, Dinah Washingtonnal játszott együtt, a hatvanas évek elején pedig Cannonball Adderley együttesébe került. A zenekar tagjaként Grammy-díjat kapott a Mercy, Mercy, Mercy című kompozíciójáért. Miles Davis együttesével készítette el az ugyancsak világhírű In A Silent Way valamint a Bitches Brew című lemezeket.