Bernadett
0 °C
4 °C

Kilengéscsillapítót szerelnek a Mátyás-templomba

MTI
2006.03.27. 15:42
Áprilisban kezdődik és várhatóan 2010-ben fejeződik be a Mátyás-templom teljes körű rekonstrukciója; az erről szóló kivitelezői szerződést hétfőn írták alá a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában (NKÖM).

A budavári Nagyboldogasszony (Mátyás)-templom felújítása során helyreállítják a műemlék belső és külső burkolatát, a díszítőfestést, lecserélik a teljes tetőhéjazatot, megújul az orgona és korszerűsítik a teljes gépészeti hálózatot - számolt be a munkálatokról Ács Tamás, a tárca helyettes államtitkára sajtótájékoztatón.

A helyenként életveszélyessé vált templom rekonstrukcióját a Reneszánsz Kőfaragó Rt. és a Magyar Építő Rt. által alkotott konzorcium végzi el. A kivitelezés közel 5 milliárd forintba kerül - mondta Ács Tamás. A templom felújításához kizárólag állami forrásokat vesznek igénybe - tette hozzá.

A helyettes államtitkár ismertetése szerint a munkálatokat másfél évig készítették elő, a statikai, geológiai, talajmechanikai vizsgálatok során azonban fény derült arra, hogy a templom - amelyen 60 éve nem végeztek nagyobb felújítást - rosszabb állapotban van, mint ahogy azt várták. Páljános András, a Reneszánsz Rt. vezérigazgatója elmondta, hogy a rekonstrukció során a Mátyás-templom egy föld alatti, 300 négyzetméter alapterületű kiszolgáló térrel is bővül.

A tervezett ütemezés szerint a kivitelezési munkálatok a kiszolgáló tér helyének régészeti feltárásával indulnak, valamint ezzel egyidőben kezdődik meg a Szentháromság tér felöli fal vizesedésének megszüntetése. Még ebben az évben megkezdődik a homlokzat felújítása, míg a belső terek és a torony restaurálására a tervek szerint 2008-ban kerül sor. A mázas tetőcserepeket szakaszosan cserélik ki 2007-től - hangzott el.

A vezérigazgató elmondta: lesz olyan szakasza a rekonstrukciónak, amikor a műemléken több száz restaurátor fog dolgozni.

Varjú Imre kanonok kérdésre válaszolva elmondta, hogy a munkálatok alatt a liturgia zavartalan lesz, az esti orgonakoncertek viszont szünetelnek majd. A látogatók elől csak azokat a részeket zárják el, ahol éppen dolgoznak a szakemberek.

A munkálatokat bemutató kiadvány szerint építészeti érdekesség lesz a toronysisakba épített antirezonáns inga, mely a szél okozta kilengést ellensúlyozza.