Költészeti fesztivál a Ráday utcában

Népszabadság
2006.04.06. 09:29
A költészet napjához kapcsolódóan, az idén negyedszerre rendeznek Költészeti Fesztivált a ferencvárosi Ráday utcában. A csütörtökön kezdődő négynapos eseménysorozat - a Kultucca évadnyitó rendezvényeként -, Europoetica Sacra címmel a szakralitás és a kortárs művészet viszonyát vizsgálja.

A három helyszínen - a Ráday Könyvesházban, a Goethe Intézetben és a Bakáts téri templomban - zajló nemzetközi fesztivál ingyenes programjai között szerepel könyvbemutató és -vásár, irodalmi beszélgetés, videoinstallációs és hagyományos grafikai kiállítás. Újszerű párosításként a Bakáts téri templom esti koncertjein klasszikus és liturgikus zene, valamint kortárs irodalom jelenik meg együtt: a Bizánci férfikórus mellett felolvas Háy János költő, Haydn zenéjéhez Márton László író. A Mozartot, Bachot és Bartókot játszó pécsi muzsikusok koncertjéhez pedig Bertók László pécsi költő olvas fel.

Az áprilistól szeptemberig tartó Kultucca fesztiválsorozat szervezői és a Pécs 2010 Menedzsment Központ megállapodást kötött, hogy ezentúl minden egyes fesztiválon lesz Pécshez kapcsolódó program - mondja a Költészeti Fesztivál szervezője, Orbán György. A következő öt évben a Ráday utca lesz a 2010-es európai kulturális főváros, Pécs budapesti kirakata.