Interaktív versrádiót indít a Magyar Versmondók Egyesülete

MTI
2006.04.08. 20:36
Hivatalosan a költészet napján, április 11-én indul el a versradio.hu kulturális weboldal, amely olyan interaktív program, ahol 500 előadó versmondásai közül lehet válogatni - mondta az MTI-nek Lutter Imre, a szervezet kreatív alelnöke.

Klasszikus és kortárs hazai és külföldi versek mellett kétóránként kizárólag költészettel kapcsolatos hírek is hallhatóak a heti frissítésű műsorban, valamint video is letölthető lesz - ismertette Lutter Imre.

Az MVE már eddig is öt honlapot tart fenn mintegy húszezres közönség számára, többségében fiatalokkal - mondta az alelnök, aki szerint ez is példa arra, hogy a versekre ma is sokan fogékonyak. Lutter Imre hozzátette: "úgy látszik, az egyesületünknek közel másfél évtizedes működése alatt sikerült visszahozni a versnek a társadalmi szerepét és hitét az emberekben".

A szombati ünnepi gálarendezvényen átadták az egyesület "Ki viszi át a szerelmet?"-díját, amelyet Bella István Kossuth- és József Attila-díjas költőnek, valamint Káelné Kovács Ritának, a Kaleidoszkóp nemzetközi versfesztivál gondozásáért ítéltek oda.

"Versgondnok"-díjat kapott Turczi István költő, a Parnasszus Költészeti Műhely vezetője. A "Verskultúra lovagja" címet adományozták mecénási tevékenységét elismerve Besenyei Lajosnak, a Miskolci Egyetem leköszönő rektorának. Magas szintű előadásaik miatt "Magiszter Versmondó"-díjat ítéltek oda Holics Szilviának, Wahl Lászlónak, Dudás Dorottyának, Mihályi Jánosnénak, Domány Zoltánnak, Popper Ferencnek, valamint Horváth Ildikónak és Korhecz Imolának.