Benedek
-5 °C
5 °C

Eladta agrárlapjait az FVM

Napi Gazdaság
2006.04.19. 10:56
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) eladta az állami tulajdonú, a szaktárca vagyonkezelésében lévő mezőgazdasági lapcsalád alapítói és kiadói jogait. Egyetlen érvényes pályázóként a Magyar Mezőgazdaság Kiadó és a Szabad Lap Kiadó konzorciuma nyerte el az FVM agrárlapjainak kiadói és alapítói jogait. A minisztérium a Magyar Mezőgazdaság, a Kertészet és Szőlészet, a Kistermelők Lapja, a Méhészet, a Kertbarát Magazin valamint az Erdőgazdaság és Faipar című lapok alapítói és kiadói jogait bízta új tulajdonosra.

A Magyar Mezőgazdaság Kiadó évi 600-650 millió forintos árbevételével az ország legnagyobb mezőgazdasági szaklapkiadójának számít, a konzorcium másik tagja, a Szabad Föld című hetilapot megjelentető Szabad Lap pedig 1,2 milliárd forint éves árbevételt könyvelt el tavaly. A szaklapok eladását szakértői értékbecslés előzte meg, amelynek során a lapok piaci értékét 200 millió forintnál is kevesebbre értékelték. A Napi Gazdaság értesülései szerint a vételár ennek kétszerese, 440 millió forint volt.

A konzorciumot képviselő, tízmillió forint törzstőkével létrehozott Mezőlapnak azonban sajtóinformációk szerint csak 70 millió forintot kellett fizetnie a lapokért. A fennmaradó összegért kommunikációs szolgáltatásokat nyújt a kiadó az FVM-nek, vagyis a szaktárca a fennmaradó 370 millió forintért közleményeket, mellékleteket helyezhet el az eladott lapokban.