Csingiz Ajtmatovnak állami kitüntetést adományozott az államfő

MTI
2006.04.20. 14:28
Csingiz Ajtmatov kirgiz írónak a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést adományozta irodalmi életműve elismeréseként Sólyom László köztársasági elnök - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal csütörtökön az MTI-t.

Csingiz Ajtmatov a vasárnapig tartó XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendége; a kitüntetést a csütörtöki megnyitón veszi át a köztársasági elnöktől a Budapest Kongresszusi Központban.

A 78 éves író a Kirgiz Köztársaság brüsszeli nagykövete. A belga fővárosból szerdán érkezett Budapestre, részt vett az életművét bemutató kiállítás megnyitóján a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban, és Brüsszelbe utazik vissza a négynapos könyves ünnep végén. Programjában dedikálások, beszélgetések szerepelnek. Szombaton részt vesz Az első tanító című regényéből készült film vetítésén az Örökmozgó Filmmúzeumban.

Az orosz nyelven alkotó, a könyvtári tárlaton szinte végig kirgizül beszélő világhírű író úgy nyilatkozott az MTI-nek: azoknak az ázsiai kis népeknek, amelyek egykor szovjet tagköztársaságokban éltek, fontos az orosz nyelv, mert azon keresztül kerülhetnek kapcsolatba a világgal.

Hangsúlyozta, ő maga tökéletesen kétnyelvű alkotó és a kétnyelvűség megőrzését nagyon fontosnak tartja az ázsiai kis népek számára.

Ajtmatov az 1950-es évektől publikálta első novelláit, és a hatvanas évek végén már az egész Szovjetunióban felfigyeltek írásaira. Az orosz nyelvet olyan tökéletességgel sajátította el, hogy magukat az oroszokat is elkápráztatta írásaival az ismeretlen vidéki állatorvos.