Emma
9 °C
26 °C

A maffiaháború fotói Rómában

MTI
2006.04.30. 11:21
Bernardo Provenzano maffiavezérnek, a Cosa Nostra főnökének áprilisi letartóztatása nyomán Olaszországban sokan tartanak attól, hogy felújul Szicíliában a bűnöző klánok háborúja, amelynek véres valóságát egy frissen megnyílt, de régebben előkészített római kiállításon lehet látni: ezen a múlt század végén elkövetett maffiagyilkosságok fotóit mutatják be. A helyszínek különbözők: palermói sikátor, lakásbelső, egy hentesüzlet fehér csempefala, garázsfeljáró, egy autóbusz vagy személyautó belseje. Minden egyes fekete-fehér fotón egy hulla látható, körülötte vértócsával, emlékeztetve arra az időre, amikor a Toto Riina és Bernardo Provenzano által irányított corleonei klán fegyverrel szerezte meg az uralmat a szicíliai maffián belül.

Néhány év leforgása alatt több száz emberrel végeztek: bírók, túlságosan terhessé vált rendőrök, helyi politikusok és a "tiszteletreméltó társaság", a szervezett maffiás alvilág más csoportjaihoz tartozó bűnözők váltak a "palermói háború" áldozataivá, nem egyszer fényes nappal, az utcán lőtték le őket a gyilkosok. "Egy palermói fotóügynökségben dolgoztunk négyen-öten. A rendőrségi rádiót hallgattuk naphosszat, várva, hogy +a dolog" megtörténjen valahol, majd Vespa robogóinkon teljes sebességgel hajtottunk a helyszínre, hogy az elsők legyünk a fotóval" - mesélte el az AFP-nek a ma 71 éves Letizia Battaglia, akinek egyes, most Rómában kiállított felvételei annak idején bejárták a világot. "Volt olyan nap, amelyen öt gyilkosság is történt. A munkánk kimerítő volt, de nem akartuk tétlenül nézni, mit tesz a mi kis maffiánk a mi kis szigetünkön, Szicíliában. Tanúsítani kellett az erőszakot, a világ tudomására kellett hozni" - emlékezik az újságírónő, akit a maffia elleni küzdelem ismert alakjaként 1991-ben a szicíliai tartományi parlamentbe is beválasztottak.

A fotók sokkolóak. Nyitott szemű halottak arcukon az utolsó pillanat rémületével, jajveszékelő rokonok, a dráma színhelyén egybesereglett tömeg dermedt kíváncsisága. Egyes felvételek olyanok, mintha egy nagy festő komponálta volna őket: Carlo Zecchin fotóján feketébe öltözött nő térdel egy férfi teteme mellett, fájdalmas arca az áldozatból szivárgó vértócsában tükröződik. A kiállítás főleg a múlt század nyolcvanas éveit eleveníti fel, de láthatók az 1992-ben Falcone és Borsellino bírók ellen elkövetett bombamerényletek helyszínén készített felvételek is. A Giovanni Falconek elleni robbantás Palermo közelében öt halottat követelt és hosszabb útszakaszt rombolt le.

Az utóbbi évtizedben a maffia stratégiája megváltozott, ritkábban folyamodik a gyilkosság eszközéhez, inkább igyekszik beépülni a sziget politikai és gazdasági életébe. "A zsarnokok diszkrétebbek lettek, de remélem, kiállításunk megmutatja, hogy a maffia létének következményei ma is elviselhetetlenek" - hangoztatja Letizia Battaglia.