Siver mt Zion a Fonóban

2006.05.04. 10:01
Május 8-án az idei második Ultrahang Esten a Siver mt Zion lép fel a Fonóban.A montréali zenekar a kilencvenes évek közepén felfutott post-rock irányzat egyik leghiresebb képviselője.

Négy nagylemezükön és főként élő fellépéseiken. nagyívű, gyakran 15-20 perces kompozícióikban a törékeny dallamoktól pszichedelikus részeken keresztül katartikus gitárbetétekig jutnak el.

A nevét folyamatosan változtató The Silver Mt. Zion Memorial Orchestrát a montréali Godspeed You! Black Emperor (GY!BE) oszlopos tagja, Efrim (gitár, zongora, ének) alapította Thierry-vel (nagybőgő) és Sophie-val (hegedű). Céljuk az volt, hogy a kilenctagú anyazenekarhoz képest intimebb hangzást érjenek el. Később újabb tagok csatlakoztak, és a név is kibővült The Silver Mt. Zion Memorial Orchestra & Tra-La-La Band-re: Beckie (cselló), Ian (gitár) and Jessica (hegedű), majd 2004-ben hetedikként belépett Scott (dobok, mandolin, gitár), újabban pedig már nyolcan állnak a színpadon.

Stílusukat kezdetben "punk-kamarazenének" is nevezték, ám idővel egyre nagyobb szerepet kapott náluk az ének (mind Efrim fájdalmas hangja, mind a kórusok), és a pszichedelikus és punk-rock mellett az avantgárdból és főként a folkzene ihlette protest songok hagyományából merítenek. A GY!BE-hoz hasonlóan a Silver Mt. Zion is igazi koncertzenekar.

A Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra & Tra-La-La Band előtt a magyar Krist_K játszik, aki elektromos gitárral és visszhang-effekttel hozta létre egyedi, hipnotikus világát, amelyben később a laptop is szerepet kapott.

Ultrahang Est
2006. május 8., 20 óra, Fonó Budai Zeneház
Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra & Tra-La-La Band (CAN) Krist_K (H)
Belépő: 1000 Ft.