Auguszta
-3 °C
2 °C

Megnyílt a roma galéria és könyvtár az OCÖ-ban

MTI
2006.05.05. 13:24
Megnyílt a roma galéria és könyvtár pénteken Budapesten, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) Dohány utcai székházában. Az Országos Roma Könyvtár, Levél és Dokumentumtárat Heizer Antal, a Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Hivatal elnöke, valamint Kolompár Orbán, az OCÖ vezetője nyitotta meg.

Kolompár Orbán beszédében azt hangoztatta: az OCÖ két új intézményét nem a roma politikusoknak, hanem a cigány társadalomnak, a fővárosi és vidéki roma emberek számára hozták létre. Vajda Imre, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa, a megnyílt könyvtár igazgatója elmondta: az OCÖ 35.000 könyvet vásárolt, a Honvédelmi Minisztériumtól 15.000 kötetet, míg több könyvtártól összesen 10.000 kiadványt kaptak. A könyvtár polcain megtalálhatók a rendszerváltás után kiadott roma költők és írok művei is.

Az Országos Roma Közérdekű Muzeális Gyűjteményt és Kiállítási Galériát Kállai Katalin, a kulturális minisztérium romaügyi stratégiai főtanácsadója nyitotta meg. A kiállítási galéria nem rendelkezik önálló gyűjteménnyel, itt időszaki tárlatok kapnak majd otthont. A megnyitón Szentandrássy István és Kökény Róbert festőművész képeit nézhették meg az érdeklődők. A roma galéria vezetésével Choli Daróczi József roma írót, költőt, műfordítót bízták meg.