Vasvári Pál magyar-lengyel hegedűprojektje az A38-on

2006.05.23. 14:21

A kelet- és közép-európai dzsesszt és világzenét bemutató MOLto Vivace sorozat május 26-ai koncertjén Vasvári Pál basszusgitáros legújabb magyar-lengyel projektje, illetve a fiatal tagokból álló Tropical Transform Quintet lép fel. A Polish Violin nevű nemzetközi projekt a lengyel hegedűs, Zbigniew Seifert emléke előtt tiszteleg. Nevét a dzsesszben szokatlan és különleges felállásról - két hegedű szólóhangszerként - kapta. A magyar-lengyel együttes Vasvári Pál szerzeményeit játssza.

Vasvári a magyarországi dzsessz egyik legismertebb alakja. Amellett, hogy számtalan hazai projektben vesz részt (ilyen a Vasvári String Trio, az idén újjáélető Jimi Hendrix Project vagy a magyar dzsessz egyik legsikseresebb alakulata, a Hungarian Jazz Quartet), gyakran játszik együtt a nemzetközi szcéna kiválóságaival, Mike Sternnel, Dave Samuelsszel, Alex Acunával vagy Bob Mintzerrel. A legszorosabb kapcsolatokat a lengyel színtér nagyjaival, Bernard Maselivel, Krzysztof Scieranskival vagy Henryk Gembalskival ápolja.

A Tropical Transform Quintet a fúziós dzsesszt, a népzenei hagyományokat és az energikus előadásmódot ötvözi. Bár a zenekar eddig megjelent két lemeze is jó kritikákat kapott, és nagy közönségsikert aratott, a Tropical Transform Quintet ereje igazán az élő előadásban mutatkozik meg.