Európai roma televízió indításáról döntöttek Budapesten

MTI
2006.05.25. 10:36
Egyértelműen megfogalmazódott az önálló európai roma televízió létrehozásának ötlete a témában rendezett kétnapos budapesti konferencián; az elgondolást a konferencia kezdeményezője, a magyar kulturális tárca is támogatja - közölte a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma szerdán. Mint írják, a múlt pénteki és szombati tanácskozáson megfogalmazódott, hogy a 15 millió európai roma jogos igénye egy önálló televíziós hálózat létrehozása.

A tanácskozás zárásaként munkacsoport alakult, amely úgy határozott, hogy 2006 június közepéig - a tapasztalatokat összegezve - elkészíti a televízió gyakorlati megvalósításának koncepcióját. A kétnapos rendezvényt értékelve a szervezők szerint a televízió két pilléren alapulva, network-rendszerben valósulhat meg: egyrészt, az európai közszolgálati adók kisebbségi műsorszerkesztőségei, másrészt a már meglévő helyi európai roma televíziók összefogásával.

A munkacsoport a televízió létrehozása mellett fontosnak tartja a pozitív roma-kép erősítését a közszolgálati és kereskedelmi médiumokban, ezért a televízió létrejöttéig érdemben kíván tenni azért, hogy a romák önmaguk határozhassák meg a róluk kialakítandó képet.