Tízmillárdos Tiziano-kép a Szépművészetiben

MTI
2006.05.31. 22:25
Kedden érkezett Budapestre a firenzei Pitti-palotából Tiziano A szürke szemű férfi képmása című alkotása, amelyet péntektől július 16-ig tekinthetnek meg az érdeklődők a Szépművészeti Múzeumban - erősítette meg az RTL Klub szerda esti hírét Lévai Zoltán, a múzeum kommunikációs osztályának munkatársa.

Ez a festmény a legértékesebb alkotás, amely valaha Magyarországon volt: 13 milliárd forintos biztosítást kötöttek rá, és a kiállítás alatt sem mozdul el mellőle a fegyveres őr.

A titokzatos férfi - Tiziano: Szürke szemű férfi képmása című, másfél hónapig tartó kamarakiállítás összesen tíz festménnyel mutatja be, hogy több mint 450 éve milyen fordulatot vitt végbe Tiziano a portréfestésben. A másik kilenc képmás - az olasz reneszánsz más XVI. századi mestereinek alkotásai - a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből való.

Az RTL Klub híradása értelmében a képet - amelyet nagyon ritkán szoktak kölcsönadni - két dobozban hozták, amelyeknek a merevítőin speciális habszivacs van, ezek védték a rázkódástól. Az alkotás Budapestre szállítása több mint ötmillió forintba került.

Speciális technikát igényel a portré kiállítása is: a festmény és a keret együtt csaknem 170 kilogramm, ezért tartóelemeket használnak a szakemberek, a kép alját pedig panelekre állítják, ezek nélkül ugyanis, valószínűleg kiszakadna a falból.

Lévai Zoltán közlése szerint a kép valós értékét csak a piac tudná megmondani, de a 13 milliárd forintos biztosítási összeg minden valószínűség szerint közel állhat hozzá.