Cinema Strange Budapesten

2006.06.08. 18:46

A budapesti Blue Hellben (ex-KékYuk) lép fel június 9-én, pénteken este a kaliforniai Cinema Strange zenekar, a deathrock egyik legismertebb képviselője. A deathrock stílus valamikor a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján született, amikor egyre több punk, posztpunk együttes kezdett horrorisztikus elemeket társítani zenéjéhez. A jó két évtizede létező stílus angol képviselőit - az egykori legendás londoni szórakozóhely után - batcave együtteseknek kezdték nevezni, míg a Christian Death nevével fémjelzett Los Angeles-i vonalat deathrocknak hívták. A deathrock/batcave a mai goth szubkultúra elődjének tekinthető, hiszen később ebből fejlődtek ki a különböző dark-goth zenei irányzatok.

A nagy zenekarokkal együtt a stílus is elhalványult a kilencvenes évekre, de nem sokkal később, nagyjából 1998 táján újjáéledt Los Angelesben, ahol a gyökerekhez visszanyúló zenekarok koncertjei, kulturális programok és persze horrorfilmvetítések biztosítják a szubkulturális pezsgést. Ezen új generáció képviselői közül talán a kaliforniai Cinema Strange a legismertebb. A három zenészből és számos további kreatív segítőből álló csapat nemrég egy igazán meglepő dobással került a lapok címoldalaira: megalkották a Big Ben 1:20 arányú mását – fogpiszkálókból, légylábakból és körömnyesedékből.

A Los Angeles-i szcénában nagy ismertségnek örvendő banda egyedi és teátrális, néha tíz színészt vagy performert is felvonultató előadásainak is köszönheti hírnevét, meg persze a védjeggyé vált bizarr poszt-punknak. A zenekar 2000-ben járt először Európában, egy évvel később pedig már a gótok legnagyobb nyári fesztiválján, a lipcsei Wave Gotik Treffenen szerepeltek. Azóta is rendszeresen visszatérnek Európába, elsősorban Németországban turnéznak, hiszen ma itt a legerősebb a deathrockerek közössége. Magyarországon most járnak először.