Sztálin ükunokájának koncertje

MTI
2006.06.14. 13:08
Sztálin, vagyis Joszif Visszarionovics Dzsugasvili ugyanilyen nevű, 11 éves ükonokája élete első zongorakoncertjét adta kedden Tbilisziben, s az alkalomra összegyűlt a volt szovjet diktátor számos rokona.

Az ükonoka, aki második éve tanul a helyi zeneiskolában, nyugodt hangon nyilatkozott az előadás után. "Elégedett vagyok azzal, hogy sikerült leküzdenem a lámpalázat, és bemutatni a közönségnek azt, amit tanultam. Nagyon szeretnék hivatásos zongoraművész lenni" - mondta a család legifjabb Joszifja az újságíróknak.

A koncert, amelyen a Sztálin-ükonokán kívül tizenöt, 8-11 éves korú zongorista vett részt, telt ház előtt zajlott le a tbiliszi állami konzervatóriumban. A kis művésznövendékek a grúz állami szimfonikus zenekar kíséretével grúz, orosz és nyugati klasszikusok műveit adták elő.

Eljött a hangversenyre Moszkvából a legkisebb Joszif nagyapja, Jevgenyij Dzsugasvili, 70 éves nyugállományú ezredes (Sztálin unokája, a diktátor 1943-ban német fogságban meghalt, Jakovnevű fiának gyermeke. "Nagyon meg vagyok hatódva, ... csaknem elsírtam magam az elégedettségtől és az örömtől" - mondta a koncert után.

A kis Joszif fellépését apja, Visszarion Dzsugasvili nem tudta meghallgatni, ugyanis jelenleg az Egyesült Államokban dolgozik. Ott volt viszont Joszif kisöccse, az ötéves Vaszilij, és nagybátyjuk, Jakov Dzsugasvili, Tbilisziben élő 34 éves képzőművész.