Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Megkezdődött a melegfesztivál

MTI
2006.06.23. 09:44
Ungár Klára politikus nyitotta meg a budapesti Művész moziban a tizenegyedik Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Fesztivált csütörtökön este.

"Sokan +aggódnak+ a melegekért a többségi társadalom előítéletére hivatkozva, és megpróbálják megakadályozni, hogy azt csinálják, amit szeretnének" - mondta megnyitó beszédében Ungár Klára. "Többféle előítélet létezik: van, aki bűnnek tartja a homoszexualitást, van, aki betegségnek. Mi tudjuk, hogy a kettő közül egyik sem igaz, de tegyük fel, hogy betegség, mint például a siketség. Akarhatja-e bárki, hogy a siketek ne kössenek házasságot?" - tette fel a kérdést Ungár arra utalva, hogy az alapvető állampolgári jogok a melegeket is megilletik. A politikusnő hangsúlyozta: a melegek felelőssége, hogy az előítéletekkel szemben fellépjenek, fontos, hogy kialakuljon a meleg öntudat.

Tabajdi Csaba Európa parlamenti képviselő, az MSZP emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi szóvivője levélben üdvözölte a fesztivált.

Katrin Krammer, a berlini Filmfesztivál zsűritagja és főszervezője elmondta, hogy a programban mindenki talál a kedvére valót. Vetítenek orosz melegvígjátékot, ortodox zsidó leszbikusokról szóló filmet, leszbikus dokumentumfilmeket Szerbiából és Romániából, izlandi játékfilmet, és természetesen bemutatják az utóbbi évek meleg tematikájú sikerfilmjeit, többek közt a Túl a barátságon és a Transamerica című alkotásokat.

Manuela Kay német leszbikus újságíró azért tartotta fontosnak a budapestihez hasonló fesztiválokat, mert a melegek - a filmeken keresztül - itt kívülről láthatják magukat. "Fontos, hogy érezzük: nem vagyunk egyedül a világon" - tette hozzá.